Američka ambasadorica u UN-u jasno poručila šta misli o eventualnoj nezavisnosti RS-a

“Pozicija SAD-a u odnosu na Dejtonski mirovni sporazum i budućnost Bosne i Hercegovine kao jedne države, koja teži euroatlantskim integracijama, ostaje nepromijenjena. Predani smo principima Dejtonskog sporazuma da je BiH demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Ne postoji budućnost niti za jedan entitet izvan Bosne i Hercegovine”, kazala je Thomas-Greenfield.

Ona je poručila da SAD podržavaju centralnu ulogu Ureda visokog predstavnika u implementaciji civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma.

“Sada je vrijeme za obnovljeni fokus i akciju s ciljem ispunjavanja ovih planova. Kao prvo i najvažnije je borba protiv korupcije, koja prijeti vladavini zakona u BiH”, navela je.

Kako je kazala, “korumpirani političari i pravosudni radnici pod političkim utjecajem jedna su od prepreka s kojima se BiH suočava”.

“Bosna i Hercegovina gubi mlade i talentovane ljude. Odlaze u zemlje gdje imaju veće prilike i gdje će biti nagrađeni za svoj rad. Jedino rješenje za bh. političare je da jačaju institucije. Nakon korupcije, druga najveća prepreka za napredak su političari koji se fokusiraju na etnonacionalističke ciljeve”, navela je.

Kako je kazala, vrijeme je da se BiH približi EU standardima.

“Slažemo sa s Valentinom Inzkom da bi se Federalna vlada trebala oformiti bez ikakvog odlaganja”, poruka je ambasadorice SAD-a u UN-u.

Predstavnik Tunisa pozdravio je održavanje lokalnih izbora i izbora u Mostaru.

“Čestitamo Centralnoj izbornoj komisiji. Delegacija moje zemlje poziva vlasti u BiH da krenu naprijed u reformi izbornog sistema. Izražavamo zabrinutost zbog negativne retorike koja koči napredak. Podržavamo napore visokog predstavnika. Podsjećamo sve političke lidere da izbjegavaju tenzije. Pozdravljamo sve napore u cilju mira i stabilnosti”, naveo je predstavnika Tunisa u Ujedinjenim nacijama.

Izvor; Slobodna-bosna.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *