Vahid Halilhodžić: Politika je ponovo ušla u sport. Vidjeli ste penal za Borac…

Mostarci su, bez dileme, jedna od najljepših sportskih priča u našoj zemlji. Do prije nekoliko sezona Velež se takmičio u nižem rangu, međutim ljubav, volja i entuzijazam doveli su do toga da je ovaj klub danas na pragu izlaska na evropsku scenu.

Ponosan je, naravno, i Vahid Halilhodžić. U trenutku kada smo ga pozvali bio je na aerodromu.

– Sletio sam upravo u Francusku, došao sam da posjetim porodicu, malo usput i da radim. Pogledat ću neke igrače i već iduće sedmice se vraćam Maroko jer nas čekaju pripreme za sljedeće utakmice. Bez problema smo se plasirali na Afrički kup nacija, sada nas čeka misija zvana Svjetsko prvenstvo koja će biti malo kompleksnija, kaže Halilhodžić na početku razgovora za Reprezentacija.ba.

Priču smo usmjerili na Velež koji je danas na visokom trećem mjestu u m:tel Premijer ligi BiH.

– Pratim sve, naravno. Velež podsjeća na one dane kada se borio za vrh kvalitetom i entuzijazmom, ali izgleda i da se ponovo ponavlja historija u našoj državi. Čuo sam se baš i sa predsjednikom kluba. U posljednjim minutama Velež je ostao bez pobjede nad Borcem, i to na koban način. Neko će reći ovako ili onako, međutim moje mišljenje je da penal nije postao i da je to sramotno i bijedno. Ja mislim da je politika ponovo ušla u sport. Možda sam bio idealista prema svemu tome, mislio sam da će sportisti u generalnom smislu doprinijeti da se te tenzije smanje, ali to se produbljuje. To je bolna spoznaja.

Velež ne bilježi samo odlične rezultate na terenu nego i na polju infrastrukture.

– Nema se šta tu puno govoriti, može se dati samo kompliment kada je Velež u pitanju. To je stvarno jedna herojska borba svih tih ljudi. Osim što stadion izgleda sve ljepše, napravljeno je mnogo i po pitanju rezultata za šta treba zahvaliti igračima, treneru, kao i kompletnom rukovodstvu. Nadam se da će sezonu završiti na najbolji mogući način. To bi upotpunilo cijelu ovu priču.

Vidi li se jednog dana kao dio “evropskog” Veleža?

– Odgovor će biti sličan kao i kada me pitaju hoću li ikada preuzeti reprezentaciju. Ne mogu zamisliti da živim u jednom takvom sportskom okruženju u kojem se ljudi gledaju po imenima. Moja filozofija nije takva. U životu nikada ne možete predvidjeti šta će se dogoditi, ali u ovom trenutku imam druge planove i moj fokus je isključivo na Maroku s kojim imam cilj da se plasiram na Svjetsko prvenstvo. To bi bila četvrta selekcija s kojom bi napravio nešto takvo.

Vahu je mnogo rastužila vijest legendarni igrač Veleža Semir Tuce doživio infrarkt.

– Razgovarao sam prije dva dana sa njegovom suprugom, u bolnici je, ali je optimistična. Rekla mi je pozitivne stvari. Ne znam je li se nešto promijenilo od toga, međutim svi se iskreno nadamo da će Semir biti dobro.

Na kraju razgovora prokomentarisalo smo i ekspresni krah Superlige protiv koje je Halilhodžić u startu bio.

– Svi veliki klubovi su u finansijskim poteškoćama. Uspjehe su pravili kupovanjem skupocjenih igrača, međutim sada kada je došlo do ekonomske krize, htjeli su iskoristiti taj prazan prostor kako bi stvorili nešto i što prije se vratili u normalu. Na taj način bi 99 posto fudbalera i klubova stavili u jednu nezahvalnu ulogu, a oni bi kupili kajmak. Drago mi je na kraju što je to palo u vodu jer je to bio sebičan i egoističan pokušaj uništavanja istinske biti fudbala. Američki pojam viđenja sporta, jedino su bitni biznis i novac, poručio je Halilhodžić na kraju razgovora.

Izvor: Reprezentacija.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *