Kadrija Hodžić: ‘Više ništa neće biti isto…Vidjet ćete stvari koje ćemo u narednim danima prezentirati javnosti’

Odlukom članovi Vlade Tuzlanskog kantona su obavezani da za vrijeme trajanja svog mandata, radi potpunijeg ostvarenja načela nepristranosti i sprečavanja nepotizma, neće vršiti zapošljavanje bliskih srodnika u pravoj liniji ili pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva, bračnih, vanbračnih drugova, te rodbinskih srodnika do drugog stepena u kantonalnim organima uprave i drugim kantonalnim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Tuzlanski kanton.

Zaokret u borbi protiv korupcije i nepotizma

Ova odluka jedna je od prvih konkretnih aktivnosti koje je premijer Tuzlanskog kantona prof.dr Kadrija Hodžić najavio u svom ekspozeu podnesenom prilikom imenovanja na poziciju premijera Tuzlanskog kantona. Ovo je simbolički čin, ali prvi ovakav čin u Bosni i Hercegovini i čin velikog zaokreta u smislu obaveze za članove Vlade.

˝Ovo je prvi korak, simboličan, ka razbijanju najveće pošasti bh. društva, korupcije. Pošasti koja zarobljava državu, institucije, nagriza demokratiju. Koja ograničava pravedan odgovor na stanje COVID-19. Mi smo u BiH suočeni sa najvećim zlom… Svi dosadašnji pomaci nisu uslovili rezultate, zato što BiH od 2012. godine nazaduje. Mi smo na samom dnu ljestvice. Shodno obećanjima koje smo dali kada smo dolazili na vlast, počeli smo sa radikalnom promjenom stava u vlasti prema korupciji. Mi sada donosimo mali korak nakon čega više ništa neće biti isto. Ovo je prvi put da se neka Vlada u BiH obavezala da će isključiti nepotizam. Koliko je to važno možete uvidjeti ako napravite istraživanje kako je to do sada bilo˝, izjavio je premijer TK prof.dr Kadrija Hodžić.

Foto: TIP.ba/arhiva

Transparentno i odgovorno sa službenim vozilima

Također, Vlada je  zatražila od svih rukovodilaca kantonalnih organa uprave i drugih kantonalnih institucija čiji rukovodioci i drugi zaposlenici koriste službena vozila za obavljanje službenih poslova, zatražila da ih koriste na način i u svrhu kako je to propisano Uredbom o uvjetima i načinu korištenja i održavanja službenih putničkih vozila i kontroli utroška goriva u kantonalnim organima.

Foto: TIP.ba/arhiva

˝Moraju se transparentno i odgovorno koristiti sredstva. Želimo spriječiti bilo koju zloupotrebu tokom njihovog korištenja. Mi sada otvaramo jedan proces koji je novi u BiH. U suzbijanju korupcije neće se završiti samo na ovome. Ovo je tek početak, vidjet ćete stvari koje ćemo u narednim danima prezentirati javnosti˝, istakao je premijer Hodžić.

Vlada donošenjem i ovog Zaključka još jednom želi akcentirati svoju opredijeljenost ka transparentnom i odgovornom korištenju sredstava za rad, odnosno sprječavanju bilo kakve zloupotrebe njihovog korištenja.

Izvor: TIP.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *