Zašto jesti šampinjone često, evo koje bolesti liječe i zašto ih treba držati na suncu!

Znanstvenici odavno znaju da određene vrste gljiva imaju antitumorski učinak. Međutim, što je s lahko dostupnim bijelim šampinjonima?

Ove popularne i ukusne gljive koristimo za pripremu gotovo svih jela, od pizza do salata i umaka. Međutim, osim izvrsnog okusa, bijele gljive krase i brojni hranjivi sastojci koji gode zdravlju. Tako je najnovije istraživanje pokazalo da bijeli šampinjoni potiču aktivnost kritičnih stanica u imunološkom sustavu organizma.

Dobra je vijest da su istraživači dokumentirali kako šampinjoni potiču imunološki sustav povećavajući proizvodnju proteina koji se bore s uzročnicima bolesti. Spomenute gljive imaju pozitivan utjecaj na stanice imunološkog sustava klasificirane kao dendritičke stanice.

Foto: pixabay.com

A one mogu proizvesti bijele krvne stanice poznate kao T-stanice koje su odlučujuće za jak i zdrav imunološki sustav. Dendritičke stanice deaktiviraju i uništavaju mikroorganizme poput bakterija i virusa ili antigena. Štoviše, dendritičke stanice mogu igrati važnu ulogu u borbi protiv raka.

Uz to, znanstvenici su utvrdili da je efekt podizanja imuniteta zahvaljujući šampinjonima povezan s njihovom količinom – dakle, više gljiva – izraženiji imunološki odgovor. Stoga stručnjaci vjeruju kako je konzumacijom samo 100 grama šampinjona dnevno moguće suzbiti rast tumora dojke kod žena.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.

Za još mnogo zdrave hrane i lijekova posjetite i zapratite naš portal na Facebooku InPortal.

Izvor: InPortal.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *