Kako je Tuzlak sa 24 godine postao sedmi doktor u Evropi

Adnan Mujanović, 24-godišnji mladić iz Tuzle, na putu je da postane sedmi doktor u Evropi iz oblasti neuroradiologije.

Mujanović svoje osnovno, srednjoškolsko, ali i akademsko obrazovanje završava u Tuzli, a danas obavlja dva posla u Švicarskoj: asistent-ljekar i asistent-istraživač na Univerzitetskom institutu za dijagnostičku i interventnu neuroradiologiju, te Klinici za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Inselspital u Bernu.

“Moj put u medicinu je tekao polako.Ja sam za vrijeme svog osnovnog školskog obrazovanja zapravo imao neki afinitet ka svim oblastima, izuzev muzičke i likovne kulture, jer nažalost za te vrste umjetnosti nikada nisam razvio „osjećaj“. Mislim da je jedan od presudnih trenutaka zapravo bio upis u srednju školu,s obziorm da sam ja upisao Srednju Medicnsku školu u Tuzli.”, kazao je Adnan za Tuzlanski.ba.

Tada ostvaruje prvi dodir sa medicinom i kako objašnjava krenuo je detaljnije istraživati polje medicine.

“Logički naredni korak je bio upis na Medicisnki fakultet, te sam upisao Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli.Onda sam tek zapravo shvatio koliko je rasprostranjenjo i bogato polje medicine i kakve sve mogućnosti medicina pruža.”, dodao je Adnan. 

Iako je završio fakultet, Adnan priznaje da još uvijek istražuje polje medicine te da je njegov trenutni angažman u Švicarskoj samo jedna stepenica više na ovom istraživačkom putu. Oblast koja Adnana zanima posebno su krvni sudovi na mozgu (najjednostavnije objašnjenje).

“Kako srce diktira tako mozak prati. Tako je bilo i u mom slučaju s ovom oblasti, jednostavno ona se izdvojila iz nekog razloga više u odnosu na druge. Pratio sam osjećaj u stomaku i krenuo za ovim poljem.”, objašnjava Adnan.

U Evropi je samo 6 doktora koji se bave ovom oblašću, a Adnan je sedmi. U SAD ima 4 i 2 u Japau, ukupno je 12 doktora koji se bave ovom oblasti, a među njima je i Tuzlak Adnan.

“Ova oblast je izuzetno zahtjevna, jer zahtijeva dugo godina usavršavanja, rada, i klinčkog i istraživačkog. To je jedan od razloga zašto se većina doktora ne odlučuje baviti ovom oblašću.”, objasnio je Adnan u razgovoru za Tuzlanski.ba. 

Dugoročni cilj ovog mladog, a uspješnog, doktora iz Tuzle jeste da u potpunosti upozna polje medicine. Kao sedmi doktor u Evropi, Adnan se nada da će jednog dana, kako kaže, ‘moći aplicirati svoje znanje i iskustvo u BiH’.

” Ja sam odškolovan u Tuzli, u Bosni i Hercegovini, te je veoma skup proces kako bi vi odškolovati jednog ljekara. Ja bih volio na što bolji i adekvatniji način da svo investirano znanje u mene mogu prenijeti dalje, te da mogu služiti građanima BiH, ukoliko se za to stvore uslovi”, istakao je Adnan.  

Izvor: Tuzlanski.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *