ZAŠTO JE PRAVDA ZA DAVIDA NA ČEKANJU: Ustavni sud dvije godine odlaže odluku o apelaciji

“Zbog novonastale situacije izazvane pandemijom korona virusa Ustavni sud Bosne i Hercegovine suočio se sa problemom oko zakazivanja plenarnih sjednica na način kako je to bilo unaprijed planirano i određeno. Kao što Vam je poznato, plenarnu sjednicu pored domaćih sudija čine i međunarodne sudije koji imaju poteškoće u vezi dolaska u BiH. Naime, BiH se zbog loše epidemiološke situacije nalazi na listi zemalja visokog rizika zbog čega se međunarodnim sudijama od strane njihovih zemalja ne preporučuje dolazak u našu zemlju.”

Ovu laž 26. februara Žurnalu je poslao “Info Ustavnog suda BiH” u elektronskoj pošti bez zaglavlja institucije, a na pitanje zbog čega sudije konstantno odlažu da odluče po apelaciji Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića, jer zapravo ne postoji adekvatna istraga svirepog ubistva dvadesetjednogodišnjeg mladića.

Naveli su i da čine sve kako bi se bavili poslom za koji su plaćeni, između ostalog, i predmetom koji su protokolarno zaveli pod “AP-1140/19”.

Da sudije Ustavnog suda BiH obmanjuju javnost vidljivo je i na zvaničnoj stranici ove pravosudne institucije koja redovno održava sjednice – online. Međutim, odluke za protjeranu porodicu Dragičević i dalje nema.

ustavni BiH sjednice

Udruženje građana “Put pravde”, koje su osnovali aktivisti grupe “Pravda za Davida” i humanitarna organizacija “Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine”, tražeći odgovore, pokucalo je na još jedna vrata. Zbog bahatog kršenja osnovnih ljudskih prava Ombudsmeni BiH zatražili su od sudija da se konačno izjasne u vezi sa žalbom oca Davora, podnesenom još 12. marta 2019, na dan druge Davidove sahrane u Viner Nojštatu, u Austriji.

“Pozivamo vas da, u skladu sa članom 23. i 25. Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH i članom 14. Pravila postupka institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH, instituciji za ljudska prava BiH dostavite izjašnjenje u vezi sa žalbenim navodima, informaciju da li je donesena odluka po navedenoj žalbi, u kojoj fazi postupka se nalazi predmetni slučaj, odnosno kada se može očekivati donošenje odluke. Navedene informacije potrebno je dostaviti u roku od petnaest dana”, stoji u dokumentu Ombudsmena BiH od 7. aprila ove godine.

Davor Dragičević i javnost koja već treću godinu prati razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem, smatra da je riječ o namjernoj opstrukciji sudija najvišeg pravosudnog tijela u državi.

“Pandemija ne traje dvije godine. Još prije godinu dana su rekli da će odluka biti donesena na sljedećoj plenarnoj sjednici. Valja nisu svjesni da je ovo slučaj koji duboko uznemirava bh. javnost i mislim da je ova apelacija trebalo da bude prioritet za razmatranje. Koliko ćemo čekati tužilački i sudski process, ako Ustavni sud BiH oteže već dvije godine sa donošenjem odluke? Vjerujem da je razlog nedonošenja odluke nepostojanje nijednog pravnog ni zakonskog segmenta za odbijanje”, rekao je Dragičević za Žurnal krajem februara, a sada ponovo potvrdio sumnje.

OD SVIREPOG UBISTVA DO APELACIJE

Podsjećamo, Davidova porodica apelacijom je tražila reakciju Ustavnog suda zbog nesprovođenja istrage protiv pojedinaca iz MUP-a RS, kao i obustavljanja istrage protiv patologa Željka Karana, koji je bio zadužen za obdukciju unakaženog mladićevog tijela.

Za Balkansku istraživačku mrežu BiH otac Davor prošle godine je naveo da i dalje sumnja da iza otmice i ubistva njegovog sina stoje ljudi iz vrha Republike Srpske i vrha Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

“I dalje vjerujem u pravni sistem i vjerujem da će se to morati pokrenuti, naravno uz pritisak javnosti, grupe ‘Pravda za Davida’ i međunarodnih institucija, jer BiH neće moći naprijed dok se to ne riješi. Kao i slučaj ‘Memić’ u Sarajevu”, naveo je tada.

Potpredsjednik Vijeća Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Faris Vehhabović nadovezao se napominjući da Ustavni sud BiH mora poštovati standarde za rokove Evropskog suda za ljudska prava.

“Ustavni sud ima obavezu da u razumnom roku riješi predmet, a oni sami procjenjuju koji je to rok. Poslije je to podložno ocjeni Evropskog suda u Strazburu”, objasnio je.

I tada su, kao i sada, iz Ustavnog suda BiH poručili da će po apelaciji Davora Dragičevića “odlučiti uskoro”.

Advokat Feraget upitao je:

“Da li se Ustavni sud BiH bavi politikom? Ne vidim nijedan drugi razlog ovolikog odugovlačenja. Isto tako ne vidim ni mogućnost da apelacija bude odbijena.”

Izvor: zurnal.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *