Rudnik u Banovićima zbog požara dnevno gubi 200.000 KM, zatražen angažman državnih istražitelja

Zbog požara koji još uvijek nije u potpunosti ugašen u jami Omazići Rudnik mrkog uglja u Banovićima dnevno izgubi između 150 i 200 hiljada konvertibilnih maraka, a uprava je zatražila i angažman državnih istražitelja, potvrđeno je za Klix.ba.

Požar većih razmjera je prije osam dana zahvatio jamu Omazići, koja pripada Rudniku mrkog uglja u Banovićima, a vatra još uvijek nije u potpunosti ugašena.

Direktor banovićkog rudnika Fadil Kudumović za Klix.ba je potvrdio da je jama u ovom trenutku hermetički zatvorena te se u nju ispuštaju određene količine vode, kako bi se požar smanjio na nivo koji će dozvoljavati njeno otvaranje te fizički ulazak stručnih osoba.

“To je dugotrajan proces i on neće biti okončan u skorije vrijeme. U ovom trenutku proizvodni proces u jami je u potpunosti obustavljen, a kolika je nastala šteta znat ćemo tek nakon što stručno osoblje uđe u unutrašnjost. Kada je riječ o podzemnoj eksploataciji, mi tu dnevno ostvarujemo gubitak između jednu i po i dvije hiljade tona uglja, što je od 150 do 200 hiljada maraka”, kaže Kudumović za Klix.ba.

Gubitke rudnik nastoji nadoknaditi iskopavanjem uglja na površinskoj eksploataciji, a govoreći o statusu radnika, Kudumović navodi da se određeni broj njih nalazi na prvom dijelu godišnjeg odmora.

“Jedan dio njih je na površinskoj eksploataciji. Mi ćemo u narednom periodu imati preraspored radnika na ostale pogone u trajanju od mjesec ili dva, odnosno dok se ne sanira stanje u jami Omazići. Poslovi će im biti određeni na osnovu stručne spreme koju posjeduju”, navodi Kudumović.

Glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović ranije je za Klix.ba kazao da je uzrok izbijanja vatre u jami Omazići najvjerovatnije pregrijavanje jednog od valjaka trakastog transportera.

S druge strane, Kudumović ističe da će tačan uzrok požara ipak biti poznat nakon otvaranja jame, izrazivši sumnju da postoji mogućnost da je on namjerno podmetnut. Tome je, kako tvrdi, indikativno mjesto nastanka vatre.

“Na tom mjestu je teško moglo doći do izbijanja požara. Ali, na kraju, da li je podmetnut ili ne utvrdit će nadležni istražni organi”, dodao je Kudumović.

Menadžment Rudnika mrkog uglja u Banovićima od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Tužilaštva BiH i Federalne uprave policije zatražio je da se uključe u rješavanje ovog slučaja.

Vrijedi kazati da je Vlada Federacije BiH zadužila upravu Rudnika mrkog uglja Banovići da poduzme aktivnosti na gašenju požara, zatraživši i tačne informacije o uzrocima izbijanja vatre, razmjerama štete i pokretanju proizvodnje.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *