BEZ OBZIRA NA KRIVIČNI POSTUPAK: Nasilnik Vuković radio kao sudski izvršitelj i primao punu platu

Nakon što je po peti put, vrlo diskutabilnom procedurom koju je sprovodio nekadašnji “potkovani” predsjednik Visokog sudskog i tužilačog savjeta Bosne i Hercegiovine Milan Tegeltija, imenovan na mjesto predsjednika Osnovnog suda u Brčkom, Jadranko Grčević ne prestaje da zaobilazi zakone. Sudskom izvršitelju Marku Vukoviću, presuđenom nasilniku, dozvolio je da radi u vrijeme kada je protiv njega vođen krivični postupak. Sve ovo nagradio je i punom platom.  

Upravo zbog toga Tužilaštvu Brčko distrikta podnesena je krivična prijava protiv rukovodioca pravosudne institucije koja je dozvolila ovakav prestup. Tačnije, stigla je još jedna u nizu protiv Grčevića, za zloupotrebu službenog položaja!

Sudija Osnovnog suda u Brčkom Nedeljko Tabaković u detaljnoj prijavi naveo je da je Vuković 2. oktobra 2017. godine zaposlen kao referent za prinudnu naplatu, dvije godine kasnije, 27. decembra 2019,  Tužilaštvo Brčko distrikta proslijedilo je sudu optužnicu kojom se Vukoviću na teret stavlja nasilje u porodici. Osnovni sud Brčko distrikta, kojim rukovodi početso u pravosudnim malverzacijama spominjani Grčević, a zaposlen je Vuković, potvrđuje optužnicu 3. januara 2020.

GRČEVIĆ MIMO ZAKONA

“Za ovo krivično djelo može se izreći zatvorska kazna u trajanju od najmanje tri godine. Prema Zakonu o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta propisano je da rukovodilac pravosudne institucije donese rješenje kojim će službenik biti udaljen sa radnog mjesta, ako je protiv njega potvrđena optužnica za krivično djelo u kojem presuda može da bude ovakva. Udaljavanje iz službe, prema istom Zakonu, traje do donošenja pravosnažne presude u krivično postupku”, stoji u prijavi.

Grčević je tako bio dužan da nasilnika Vukovića udalji s mjesta sudskog izvršitelja. Međutim, to se nije dogodilo.

“Optužnica je potvrđena 3. januara 2020, a sud kojim rukovodi Grčević je presudio 12. februara 2020. Istog dana presuda je postala i pravosnažna, s obzirom na to da se Vukovićev branilac odrekao prava na žalbu”, naveo je Tabaković i dodao:

“Dok se protiv službenika vodi krivični postupak za vrijeme udaljenja iz službe, shodno odredbi člana 99. stav 1. Zakona o službenicima i namještenicima u pravosuđu, službeniku, odnosno namješteniku pripada naknade plate u iznosu od 80 odsto plate isplaćene u mjesecu koji je prethodio udaljenju iz službe, dok je stavom 2. tog člana propisano da ukoliko službenik, odnosno namještenik ne bude pravosnažno oglašen krivim u krivičnom postupku ili disciplinskom postupku, pripada mu razlika do pune plate koji bi inače ostvario. Marko Vuković je presudom Osnovnog suda br. 96 0 K 127549 20 K od 12. februara 2020. godine oglašen krivim, osuđen na kaznu zatvora od tri mjeseca, pa imajući u vidu da isti nije udaljen iz službe do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka, Vuković je, u periodu od potvrđivanja optužnice pa sve do pravosnažnog okončanja krivčnog postupka, umjesto 80 odsto plate primao platu u punom iznosu.”

Nasilnik Vuković je tako pribavio imovinsku korist ne samo u razlici plate za period kada je trebalo da bude suspendovan, već i u iznosu koji je Osnovni sud Brčkog uplatio po osnovu penzionog i invalidskog osiguranja, kao i zdravstvenog osiguranja.

“Upravo ta razlika predstavlja iznos za koji je Brčko distrikt, iz čijeg se budžeta isplaćuju plate, doprinosi i sve ostale obaveze zaposlenim u sudu, oštećen”, zaključio je Tabaković.

SELEKCIJA PRI DIJELJENJU PRAVDE

Predsjednik suda Jadranko Grčević je vrlo dobro upoznat sa dešavanjima u sudnicama pa mu tako, zaniljivo, nije promaklo da reaguje u slučaju Aladina Bisera, takođe zaposlenika suda protiv kojeg je pokrenut krivični postupak pred Osnovnim sudom i koji još traje.

Biser je suspendovan, a rješenje je upisano u opšti upisnik sudske uprave, kako to i nalaže Pravilnik o unutrašnjem sudskom poslovanju. Ovo je ujedno dokaz kako Grčevićeva samovolja ne poznaje granice pa se zakoni i propisi primjenjuju selektivno.

OSJETLJIVO GRČEVIĆEVO NEPCE

Tegeltijin pulen unutar brčanskog pravosuđa nije od juče.

Žurnal je 3. marta 2020. godine pisao kako problematični predsjednik suda proslave praznika organizuje u vinariji osuđenog bivšeg gradonačelnika Brčkog Dragana Pajića. Pajićeve zloupotrebe položaja i sukobi interesa, za koje mu se sudilo upravo u Osnovnom sudu Brčkog, nisu smetali prvom brčanskom kadiji. Račune za pažljivo odabrane butelje vina Grčević je, dakako, ispostavio građanima.

“Troškovi te večeri fakturisani su, naravno, građanima. Onim građanima koje je Pajić već ojadio, kojima je nanio štetu, jer je supruzi i sinu pribavio korist za njihove privatne potrebe, građanima koji su platili troškove krivičnog postupka, iako je pravosnažno osuđen“, naveo je tada za Žurnal dobro upućen izvor. 

U novogodišnjoj proslavi uživao je i sudija Velibor Milićević, isti onaj koji je Pajića osudio na zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja.

KUPILA DIPLOMU PA ZARADILA PENZIJU

U posjedu Žurnala je i presuda od 17. juna 2010. godine kojom je jedna uposlenica Osnovnog suda Brčko distrikta BiH (identitet poznat redakciji) osuđena na dva mjeseca zatvora zbog falsifikovanja diplome. Presuda je rezultat sporazuma sklopljenog sa Tužilaštvom, a zatvorska kazna je zamijenjena novčanom u iznosu od 3.000 maraka.

Prema presudi, u međuvremenu penzionisana, u novembru 2007. kupila je diplomu Srednje ekonomske škole za 800 maraka i dostavila je u Odjeljenje za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH radi ulaganja u njen lični radni dosije.

U momentu kada je protiv nje podignuta optužnica za falsifikovanje diplome, a po kojoj je kasnije i priznala krivicu, te je uslijedila presuda, bila je zaposlena u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH. Međutim, po ustaljenoj Grčevićevoj praksi, nastavila je da radi u sudu.

KAD GRČEVIĆ UPRAVLJA SUDSKIM PREDMETIMA

Predsjednik, očito, privatnog suda u aprilu 2014. godine posredstvom CMS-a (sistem za automatsko upravljanje predmetima) na postupanje je dobio predmet koji je u Osnovnom sudu zaveden pod brojem 96 0 O 078115 14. S obzirom na to da je jedan od suvlasnika nekretnina koje su se pojavile kao predmet tog postupka, Grčević je od IT službe suda zatražio da ovaj predmet dođe u ruke isključivo sudije Selima Karamehića, pritiv kojeg je postojalo svjedočenje za ratni zločin, ali, zahvaljujući prijateljstvima u Tužilaštvu, ne i istraga o brutalnom premlaćivanju ratnih zarobljenika.

Grčević je u ovom slučaju dva puta prekršio pravilnik – prvi put jer je sam odlučio o svom izuzeću i drugi put kada je zaobišao CMS.

Djelovanje predsjednika Osnovnog suda u Brčkom po mnogo čemu je diskutabilno, baš kao i njegov izbor na to mjesto. U ljeto 2019. Milan Tegeltija učinio je sve da ga po peti put smjesti u fotelju, iako je Grčević bio u sukobu interesa, s obzirom na to da mu je u istoj pravosudnoj instituciji zaposlena supruga…

Izvor: zurnal.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *