Jagorčevina – Pogledajte šta sve liječi (RECEPT ZA SIRUP)

Da li si znala da jagorčevina spada u red odličnih biljnih lijekova koji su spas za disajne puteve i pluća? ZdraviJa je istražila koji su to benefiti ove magične biljke za naš organizam, a u nastavku teksta saznaj kako SAMA možeš da napraviš sirup, kao i razne DETOKS salate i ljekovite čajeve.

Svima nam je poznat miris nadolazećeg proljeća kada vidimo žute cvjetove nanizane pokraj puta ili na livadi. Baš to je jagorčevina, jedna od prvih vijesnika proljeća. Zbog svojih ljekovitih karakteristika, miljenica je mnogih travara i narodnih doktora.

Njen latinski naziv Primula veris govori o njoj da je prvi vijesnik proljeća. Više vrsta jagorčevine naseljava naše brdsko-planinske krajeve. Njeni drugi narodni nazivi su: jaglac, jaglika, sunašca i bijela bukvica.

Kako prepoznati jagorčevinu?

Ova biljka ima kratak korijen smeđe boje, listovi su prizemni, raspoređeni u rozetu, a nalaze se na bijeloj, sočnoj i kratkoj peteljci. Listovi su jajoliki ili duguljasti, naborani, dužine 3-6 cm, na naličju su gusto dlakavi sa nazubljenim rubom uvijenim nadole. Prepoznaćeš je po karakterističnom izgledu i mirisunjenih cvjetova. Oni su najčešće svijetložute boje a mogu biti i ljubičasti ili crveni.

jagorčevina

Ljekovita svojstva su prisutna u cvjetovima, listovima i korijenu jagorčevine.

Jagorčevina je lijek za mnoga stanja

Jagorčevina ima dugu istoriju upotrebe kao lijek za razna oboljenja. Divni žuti cvjetovi i korijen jagorčevine sadrže saponine, supstance koje prirodnorazrjeđuju gust sekret u disajnim organima, pa se zato čajevi i sirupi sa ekstraktom ove biljke koriste kao jedna od najboljih prirodnih sredstava za podsticanje iskašljavanja šlajma, kod suvog i neproduktivnog kašlja. Korijen biljke je bogatiji ovim ljekovitim sastojkom.

Drugi sastojak po kom se ističe sastav ove biljke jesu flavonoidi koji su skoncentrisani u cvijetu jagorčevine. Flavonoidi su poznate supstance koje dominiraju i imaju antibakterijsko, antivirusno i antifungalno dejstvo. Oni  su zaduženi da ojačaju zidove krvnih sudova, pa podstiču perifernu cirkulaciju.

Cvjetovi i listovi su bogati vitaminom C, beta-karotenomkalijumomnatrijumom i salicilatima. Svi ovi sastojci imaju antioksidativno dejstvo kojajačaju imuni sistem i snižavaju holesterol u krvi.

Jagorčevina ulazi u sastav biljnih mješavina protiv bronhitisa i astme posebno u kombinaciji sa podbjelom i anisom. Koristi se kod proljećnog umora, nesanice, smanjuje upalu u organizmu, djeluje protiv groznice, čisti krvne sudove i povećava elastičnost istih.

Trudnice ne smiju da koriste čaj od jagorčevine.

Kad se bere jagorčevina?

Sakupljaju se cvjetovi i korijenje. Korijenje se sakuplja u periodu april-maj ili u kasnu jesen, septembar-oktobar, dok se cvjetovi beru u aprilu i maju. Cvjeta od marta do maja po proplancima i livadama i tada se beru cvijet i list.

jagorčevina

Cvjetovi su slatkasti, imaju specifičan miris. Važno je napomenuti kako se cvjetovi beru isključivo po sunčanom vremenu. Treba ih pažljivo odlagati u korpe i sušiti raspoređene u tankom sloju na papiru, u tamnim i provjetrenim prostorijama. Cvjetovi treba da budu dobro osušeni, jer će se u protivnom ubuđati.

Poslije sušenja se čuvaju u papirnim vrećicama, daleko od svjetlosti i vlage. Od cvjetova se najčešće pravi popularni čaj od jagorčevine za iskašljavanje, isto kao i sirup za čišćenje pluća.

Korijenje se skuplja prije nego što biljka uvene, u periodu april-oktobar. Nakon branja se opere i suši u dobro provjetrenim prostorijama. Korijen i listovi trebaju se sušiti dva-tri dana duže nego cvjetovi. Potrebno ih je odložiti u papirne kesice i čuvati na tamnom mjestu.

Pomaže kod nesanice i nervne napetosti

Pomiješani sa matičnjakom i mirođijom, cvetovi jagorčevine preporučuju se ljudima koji pate od nesanice ili nervne napetosti. Šolja ovog veoma ukusnog čaja uveče pomoći će da lakše utonete u san. Jagorčevinu narodni travari preporučuju i protiv reumatizma, obično pomiješanu sa suručicom i koprivom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *