“VELIKA BITKA ZA NIKŠIĆ”: Sutra su lokalni izbori koji bi mogli odrediti sudbinu cijele Crne Gore

Izbori u Nikšiću će biti prva provera “prolaznog vremena” svih učesnika u političkom životu Crne Gore od parlamentarnih izbora, i za DPS-a Mila Đukanovića, i za tri članice vladajuće koalicije.

Nikšić je tradicionalno lakmus papir za trenutno raspoloženje u zemlji i zato će lokalni izbori u tom gradu pokazati kuda ide biračko tijelo u zemlji, hoće li biti dovršena nedorečena pobjede nad DPS-om i kakav će biti dalji odnos snaga među tri koalicije koje čine skupštinsku većinu.

Na parlamentarnim izborima u avgustu prošle godine 38,48 odsto birača u Nikšiću glasalo za DPS, a tek nešto manje, 37,46 njih za koaliciju Za budućnost Crne Gore, a sličan rezultat očekuje se i na loklanim izborima.

I ovoga puta će biti interesantno gledati šta će uraditi koalicija “Crno na bijelo”, čija je okosnica pokret URA potpredsjednika Crne Gore Dritana Abazovića, koji je na parlamentarnim izborima bio jezičak na vagi  i uz čiju je pomoć DPS Mila Đukanovića otišao sa vlasti. Predviđa se da će Abazovićeva partija dobiti oko 9 posto glasova u Nikšiću, pa će ponovo biti jezičak na vagi.

Nikšić je rodni grad Mile Đukanovića te bi njegovoj stranci pobjeda u tome gradu iznimno puno značila u budućem političkom životu. U isto vrijeme vladajuće prosrpske stranke žele i na ovim izborima pobijediti kako se DPS ne bi oporavio i u budućnosti bio ozbiljnija izborna prijetnja. Pobjedom u Nikšiću to bi vjerojatno i uspjeli jer DPS je, sportski rečeno, nakon decenija na vlasti u nokdaunu.

Posljednjih dana izborne kampanje, vidjele su se duboke podjele u Nikšiću: kolone automobila razlikuju se po tome jedni nose nose crnogorske zastave, dok drugi nose srbijanske državne zastave. Dogodilo se i nekoliko incidenata pa je tako jedna osoba izbodena nožem, ali na sreću nije životno ugrožena. Prošle nedjelje, sedam dana prije izbora, ispred porodične kuće Mile Đukanovića došlo je do sukoba dviju suprotstavljenih strana. Prema navodima crnogorskih medija, četrdesetak Đukanovićevih pristalica bacilo je kamenje na sudionike autokolone koju su organizirali simpatizeri trenutne oporbe u Nikšiću, a vladajućih na državnoj razini.

Posebna priča je medijski rat koji se vodi, u koji su se aktivno uključili i mediji iz Srbije. Ponovo su aktivno stali na stranu prosrpskih stranaka a u kojoj su se mjeri u izbornu priču u Nikšiću uključili, govore i službeni podaci prema kojima je od dana kada su raspisani lokalni izbori u Nikšiću u drugoj polovici februara objavljeno ukupno 4730 tekstova o Crnoj Gori. Od toga broja u više od hiljadu tekstova tema su bili izbori u Nikšiću.

U tome svakako prednjače mediji pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. U medijskoj ofenzivi ne zaostaju ni televizijske kuće, i to one s nacionalnom frekvencijom, koje svakodnevno imaju emisije o izborima u Crnoj Gori. U tome prednjači Happy TV koja emitira i izborni serijal pod nazivom “Bitka za Nikšić”. 

Prema posljednjim anketama, Đukanovićev DPS  ima šansu osvojiti najviše glasova, ali pitanje je hoće li to biti dovoljno za vlast. Govoreći o izborima u Nikšiću, predsjednik DPS-a kazao je da se u nedjelju na izborima odlučuje hoće li se nastaviti put daljeg profiliranja Nikšića kao urbanog evropskog centra ili će građani dozvoliti da ga 100 puta sunovrate retrogradne politike koji se nadvijaju nad stvarnošću Crne Gore kao aveti prošlosti.

– Nikšić se osvaja da bi se osvojila Crna Gora. Dakle, ponovno svjedočimo jednoj ekspanzionističkoj politici Srbije prema svojim susjedima, u ovom slučaju prema Crnoj Gori. I zbog toga su naši odnosi na najnižoj mogućoj razini – izjavio je Đukanović.

Đukanović kaže da se Crna Gora može “braniti i u šumi”, da Aleksandar Vučić “svojatanjem crnogorske povijesti” popunjava nedostajuće dijelove povijesti Srbije jer “ciljevi velikosrpstva u Crnoj Gori još nisu ostvareni”.

Izvor: Slobodna-bosna.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *