Petritsch ismijao Dodikovu priču o referendumu: To je najbolji put da eksplodira bomba koja će uništiti RS!

Nakon što je Narodna Skupština bh. entiteta Republike Srpske na posebnoj sjednici donijela zaključke vezane uz rad Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini uslijedile su brojne reakcije. Među onima koji bi posebno mogli biti pogođeni odlukama NSRS-a su bivši visoki predstavnici zbog jednog od zaključaka sa sjednice.

– Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da formira međunarodni pravni tim sa ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika koji su kršeći Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat, navodi se u jednom od zaključaka ove sjednice.

Svoj komentar trenutne situacije u Bosni i Hercegovini dao je nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, austrijski diplomata Wolfganga Petritscha.

On smatra kako su pravni eksperti, koji su pripremili ovaj dokument za NSRS i predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika, napisali pravni nonsens, te da bi za pravno tumačenje ove inicijative predstavnici RS-a trebali pozvati pravnika i autora Dejtonskog sporazuma Jima O’Briena. Petritsch također ističe kako je ovo inicijativa koju predvodi čovjek koji je predsjednik države koju želi uništiti.

– Ovi pravni eksperti žele samouništiti Republiku Srpsku, jer Republika Srpska samo postoji i ima međunarodnu podlogu zbog Dejtonskih sporazuma. Dio Dejtonskih sporazuma, integralni dio Dejtonskih sporazuma, visoki predstavnik je i njegove ovlasti. Kada lažirate ovu istinu onda ćete shvatiti da je ovo ustvari bomba koja će eksplodirati u Banjaluci i ima potencijal da uništi Republiku Srpsku. Da li Srbi u Bosni i Hercegovini stvarno to žele, ističe Petritsch, piše N1.

Ambasadori Kvinte: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, BiH je jedinstvena i suverena država

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, kao i specijalni predstavnik EU u Sarajevu, upoznati su sa jučerašnjim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

Ponovo izražavamo svoje opredjeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta koji nemaju pravo na otcjepljenje od BiH.

U vrijeme kada se zemlja suočava sa brojnim problemima, uključujući pandemiju, pozivamo sve institucije vlasti da se fokusiraju na zadovoljenje potreba njenih građana, uključujući potrebu za reformama neophodnim za ekonomski oporavak i napredak na putu ka EU, a ne na izjave koje unose podjele.

Put naprijed za BiH je jasno formulisan u Mišljenju EU i OHR agendi 5+2, i to je ono na šta treba da se fokusiraju institucije koje traže okončanje međunarodne supervizije. U međuvremenu, nastavljamo pružati podršku i visokom predstavniku i EUFOR.

Doprinos snaga EUFOR miru i stabilnosti još uvijek je od ključne važnosti u BiH, te nastavljamo u potpunosti podržavati njihov rad. Podsjećamo da svaku odluku o eventualnom zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) donosi Upravni odbor Savjeta za provedbu mira (PIC).

Preduslovi za zatvaranje OHR jasno su definisani agendom 5+2, koja mora biti u potpunosti provedena. Do tada, visoki predstavnik nastavlja sa ključnom ulogom u provedbi civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima koja mu je dala međunarodna zajednica.

Po svim navedenim pitanjima, visoki predstavnik blisko sarađuje sa domaćim akterima, uključujući predstavnike Republike Srpske. Pozivamo sve strane u BiH, na svim nivoima vlasti, da održavaju konstruktivnu atmosferu i ulažu napore u ostvarenje bolje budućnosti za sve građane,navodi se u saopćenju ambasadora Kvinte.

Izvor: Global CIR.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *