Papa Franjo u Iraku poručio: “Neka utihne oružje”

Pod strogom zaštitom i krećući se sam s maskom zbog pandemije, 84-godišnji papa stigao u Irak. Tokom boravka, koji će završiti u ponedjeljak nakon 1445 pređenih kilometara, papa će ispružiti ruku i muslimanima na susretu s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, najvišim autoritetom mnogobrojnih šiita u Iraku i svijetu.

‘Dosta je bilo nasilja’

“Dosta je bilo nasilja, ekstremizma, netolerancija”, poručio je papa. Dosta je bilo i “korupcije”, zbog koje su stotine hiljada Iračana mjesecima protestvovale krajem 2019, prenosi Hina. Papa je i tada pozvao Irak da prestane vršiti represiju nad mladima koji traže pravdu. Potrebno je “uspostaviti pravdu”, naglasio je.

I da “niko ne bude smatran građaninom drugog reda”, posebno ne kršćani, koji čine jedan posto populacije u toj zemlji, ni jezidi, manjina koju je mučila Islamska država Irak i Levant prodavši hiljade žena u roblje.

Papa je osudio i “nerazumna i nehumana barbarstva” počinjena u Iraku, drevnoj Mezopotamiji, “kolijevci civilizacije”. Podsjetio je na “jako staro prisustvo kršćana u toj zemlji” gdje je po tradiciji rođen Abraham, zauzevši se za “njihovo sudjelovanje u javnom životu” kao “građana koji uživaju puna prava, slobode i odgovornost”.

In Pictures: Pope Francis in Iraq - The New York Times

Katedrala mučenika

Nakon političke etape posjete, slijedi ona duhovna.

Program je ambiciozan. Počet će molitvom u katedrali Naše Gospe od Vječnog Spasenja na kraju dana. Ta je crkva u središtu Bagdada bila na Sve svete 2010. poprište najkrvavije otmice kršćana u Iraku koja je završila s 53 mrtvih.

Potom će se uputiti u Nadžaf, Ur, Erbil, Mosul i Karakosh: svaki put dočekat će ga samo nekoliko stotina ljudi, osim na misi u nedjelju na stadionu u Erbilu u Kurdistanu gdje se očekuje nekoliko hiljada vjernika.

‘Dolazim kao hodočasnik mira’

Posjeta se odvija uz jako stroge mjere sigurnosti.

Irak je rasporedio hiljade dodatnih pripadnika sigurnosnih snaga kako bi se zaštitio papu tokom posjete, do koje dolazi nakon raketnih i samoubilačkih napada koji su potaknuli zabrinutost za njegovu sigurnost.

U srijedu ujutro 10 raketa palo je na zračnu bazu u kojoj se nalaze američke i iračke snage te snage koalicije. Nekoliko sati nakon tog napada, poglavar Katoličke crkve je potvrdio da odlazi u Irak.

Papa će u nedjelju slaviti misu na stadionu u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, a posjetit će i Mosul, koji je bivša prijestolnica terorističke grupe Islamska država Irak i Levant (DAIŠ)

Papa je u četvrtak, uoči pohoda Iraku, uputio poruku Iračanima da dolazi “kao hodočasnik mira (…) nakon godina rata i terorizma”.

“Dolazim kao hodočasnik moliti Gospodina oprost i mir nakon godina rata i terorizma (…) i dolazim vama kao hodočasnik mira”, rekao je papa u videoporuci objavljenoj dan uoči odlaska.

“Napokon dolazim vama. Toliko se želim susresti s vama, vidjeti vaša lica, posjetiti vašu zemlju, drevnu i iznimnu kolijevku kulture”, dodao je papa.

Pilgrim of peace' Pope Francis heads to war-scarred Iraq | Inquirer News

U zemlji na snazi opći karantin

Papa je kazao da “želi moliti zajedno (…) s braćom i sestrama drugih vjerskih tradicija”, nazivajući irački narod “jednom porodicom muslimana, Jevreja i kršćana”.

“Pred očima su vam još slike razorenih kuća i oskvrnutih crkava, a na srcu rane zbog prekinutih veza i napuštenih domova.”

Poglavar Rimokatoličke crkve neće ulaziti u mnoštvo, što inače rado čini, jer je od petka do ponedjeljka u zemlji na snazi opći karantin. Tokom putovanja iz mjesta u mjesto najvjerovatnije će se kretati u oklopnom vozilu.

Ovo je papino 33. putovanje van Italije, a treba se vratiti u Rim u ponedjeljak ujutro.

Izvor: Global CIR.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *