Specijalno vozilo čisti otpad na jezerima rijeke Drine

Na drinskom jezeru u Višegradu, nedaleko od preduzeća “Hidroelektrane na Drini”, počelo je čišćenje plutajućeg otpada uz pomoć specijalnog plovnog vozila, koje je za ove namjene obezbijedila njemačka fondacija “Evervejv”, u saradnji sa “Vodama Srpske” i preduzećem “Jokić invest”.

Izvršni direktor za investicije i razvoj Elektroprivrede Republike Srpske Jovica Vlatković rekao je da problemi na višegradskom jezeru nisu uzrokovani njihovim radom nego je otpad došao rijekom Lim, iz gradova Bijelo Polje, Prijepolje, Priboj.

– Ovu situaciju moramo zajednički riješiti – naglasio je Vlatković i dodao da su opredjeljeni da podrže svaku inicijativu koja će doprinijeti rješenju ovog ekološkog problema.

On je naveo da je direktor “HE na Drini” i u prethodnom periodu pokazao snalažljivost i opredijeljenost da na što kvalitetniji način sanira i spasi jezero.

Klemens Fajgl, jedan od osnivača “Evervejva” iz NJemačke, pojasnio je da su obezbijedili brod koji radi uz pomoć vještačke inteligencije i može da skupi 20 tona otpada za dan.

– Došli smo na inicijativu lokalne vlasti i preduzeća Jokić invest i bez njihove pomoći ne bi bili u mogućnosti da pomognemo u sanaciji ovog ekološkog problema – naglasio je Fajgl.

Direktor preduzeća “HE na Drini” Nedeljko Perišić rekao je da će sav materijal koji bude izvađen iz Drine biti recikliran i tretiran prema najboljim evropskim i ekološkim standardima, kako ne bi kontaminirali vode i zemljište opštine Višegrad, ali i Republike Srpske.

On smatra da su problem divlje i nelegalne deponije na obalama rijeke Drine i svih njenih pritoka, te je naveo da će i ubuduće insistirati na rješavanju problema plutajućeg otpada na rijeci Drini.

Perišić je zadovoljan što danas operativa ovog preduzeća, “Evervejva”, “Jokić investa” iz Zvornika i lokalnog preduzeća “Omorika” rade sinhronizovano na rješavanju ovog problema.

Jelena Vićanović, načelnik Odjeljenja za zaštitu i korištenje voda Javne ustanove “Vode Srpske”, objasnila je da su ovu aktivnost podržali da bi u što kraćem periodu bila uklonjena što veća količina otpada koji višestruko negativno utiče na kvalitet vode, a samim tim na zdravlje ljudi, biljni i životinjski svijet i ostavlja ekonomske posljedice.

– Naša namjera, na čemu instistramo, jeste uklanjanje uzroka ovakvih pojava i radimo na tome da se spriječi ulaz otpada u vodotok, a ne da uporno saniramo posljedice – naglasila je Vićanovićeva i dodala da je na tom putu potrebno angažovanje svih nivoa vlasti.

Izvor: Zvornički.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *