Googleovi alati koji mogu olakšati istraživanja i potragu za informacijama

Naravno, koje ćete Googleove alate upotrijebiti ovisi i o vrsti istraživanjima kojom se bavite. Nekome će od koristi više biti alati vezani za fotografije dok će drugi više vremena posvetiti provjeri činjenica. U svakom slučaju Google nudi brojne opcije za sve vrste istraživanja.

Geografski i drugi podaci

Ukoliko su vam potrebne informacije koje vam mogu pomoći u samoj vizuelizaciji priče, Google Earth nudi mnoštvo opcija koje mogu biti od pomoći svakom istraživaču. Opcija koju nudi Earth jeste i mogućnost istraživanja ogromne 3D arhive lokacija, a pomoću funkcije Timelapse možete pregledati satelitske snimke koje sežu u daleku 1984. godinu što može biti vrlo korisno ukoliko su vam potrebne određene usporedbe.

Istraživanje

Google pretraga je svakako početna tačka za pretragu informacija međutim nekada su potrebne detaljne pretrage kako bismo došli do određenih informacija, a tu obični pretraživač ne može biti od koristi. Zbog toga, stručnjaci savjetuju korištenje opcije naprednog istraživanja (Google Advanced Search). Pored toga, nedavno je predstavljen i novi alat za istraživanje pod nazivom Pinpoint koji pomaže istraživačima, novinarima i svim drugim zainteresovanim osobama da brže pregledaju stotine hiljada dokumenata automatskim identificiranjem onoga što im je potrebno.

Provjera informacija

Provjera informacija ključni je dio svakog istraživanja, a Googleov Fact Check Explorer omogućava vam lako pregledavanje i provjeru činjenica. Pored toga, Googleova opcija za pretraživanje slika također može biti od koristi kada je u pitanju provjera određenih sadržaja u čijem fokusu je fotografija. Još jedan sjajan alat za provjeru mjesta snimanja fotografije ili videozapisa jeste i Google Street View preko kojeg također možete provjeriti autentičnost određenih dijelova te ih tako uporediti sa videosnimcima ili fotografijama koje vam izazivaju sumnju.

Google trendovi

Ukoliko vas interesuje događaj koji je trenutno najaktuelniji u svijetu, pomoću opcije Google Trends možete pratiti sve aktuelne događaje u stvarnom vremenu. Alat vam nudi opciju i analize pa tako možete vidjeti za koje teme se naglo povećava zainteresovanost i kojim dijelovima svijeta su naročito određene teme interesantne.

Pored ovih, svakako najbitnijih alata, Googleova opcija Journalist studio nudi i druge interesantne alate koji vam mogu pomoći u istraživanju bilo da se bavite novinarskim ili drugim poslovima koji zahtjevaju ovakvu vrstu traganja za informacijama.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *