Privatna fitness trenerica: Nisam za dijete, kilograme gubimo kombinacijom vježbi

Minja Huseinović je privatna fitness trenerica, instruktorica plivanja i skijanja te certificirana thai maserka, kao i zagovornica zdravog načina života. 

Huseinović na samom početku razgovora ističe da je u sportu, kao i u svemu u životu, potrebno uložiti vremena, imati visok stepen samodiscipline i predanosti radu kako bismo dostigli cilj.

“Treniranje i sport oduvijek su aktivnosti koje mogu unijeti promjene u svačiji život. Kada počnete stvarati nove, male zdrave navike, one često donose puno važnije životne transformacije, bolje zdravlje, drugačiji pogled na samog sebe, samopouzdanje, a time i neke druge životne promjene koje ste željeli, a odgađali godinama”, kazala je.

Kao personalna trenerica, Huseinović kaže da je imala sreću svjedočiti promjenama koje su ponekad krenule upravo kao novogodišnja odluka o gubitku kilograma ili smanjenju boli u leđima zbog višesatnog sjedenja za kompjuterom, a na kraju donijele mnogo važnije promjene u nekim drugim aspektima života.

Motivacija za svakodnevno treniranje

Mnogima je veoma teško pronaći motivaciju kako bi se upustili u sportske aktivnosti, vježbali i svakodnevno trenirali. Personalna trenerica kaže da motivacija zavisi od pojedinca i njegove želje za kvalitetnijim životom.

“Motivacija su za nekoga stara haljina ili stare farmerke koje ponovo želi obući, drugima je to bolje zdravlje kako bi se mogli igrati sa svojom djecom, trećima partneri koji već treniraju i motiviraju ih da se i oni pokrenu. Kasnije su to rezultati koji postaju vidljivi, a zatim u jednom trenutku shvatite da vam nedostaje trening jer je postao dio vaših navika”, kaže ona, pojašnjavajući da taj put nije pravolinijski te da uvijek ima uspona i padova. 

Mnogi se često pitaju da li je efikasnije trenirati u grupno ili personalno. Na što trenerica kaže da je stvar želje pojedinca.

“Za nekoga je grupni trening na koji će otići s prijateljem dovoljan da stvori rutinu. Drugi jednostavno trebaju podršku profesionalnog trenera koji će odrediti plan prehrane i vrstu treninga i pratiti put transformacije. Upravo iz tog razloga, fokusa jedan na jedan, pojedinačni trening je efikasniji”, istakla je.

Gubitak kilograma treniranjem

Često se odlučujemo trenirati zbog viška kilograma te smo u dilemi koja vrsta treninga je najbolja za dostizanje željene težine. Trenerica ističe da je vrlo bitna kombinacija vježbi, ali i to da ne odustajemo.

“Za gubitak kilograma potrebna je kombinacija redovnih treninga, prije svega kardio vježbi srednjeg intenziteta, te neizbježna promjena prehrane. Jedno bez drugog ne ide, odnosno dolazi znatno sporije, a to često znači gubitak motivacije i odustajanje od treninga”, ističe.

Nastavlja da su tri treninga sedmično dovoljna za ostvarenje željenih rezultata i stvaranje navike redovnog vježbanja.

Trenerica naglašava da su za normalno funkcionisanje važni odmor, san i zdrava prehrana. 

“S razlogom kažem prehrana, jer nisam pobornik brzih dijeta koje donose kratkotrajne rezultate i često negativno utječu na zdravlje”, zaključuje.

Izvor. Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *