Kako je suprug načelnice Zavoda dobio posao psihologa na UKC-u; Direktor Jusufović: I meni je to palo u oči

Nedim Prelić na konkursu Univerzitetskog-kliničkog centra (UKC) Tuzla izabran je na radno mjesto kliničkog psihologa. On će raditi u Zavodu za psihološku i socijalnu zaštitu UKC-a Tuzla gdje je načelnica njegova supruga Nera Kravić Prelić.

Nedim Prelić na konkursu je bio prvorangirani kandidat, a komisijom koja ga je izabrala predsjedavala je Mitra Mirković-Hajdukov sa Klinike za psihijatriju UKC-a te Samira Selesković-Softić i Senada Kurtić iz Zavoda za psihološku i socijalnu zaštitu.

Generalni direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović kaže da je, nakon što je vidio konačnu listu i odluku komisije, kontaktirao predsjednicu.

– Moram priznati da je i meni to palo u oči. Predsjednica komisije mi je rekla da je izabran najbolji kandidat i da ona stoji iza donesene odluke. Supruga kandidata nije bila u komisiji, jesu dva zaposlena iz Zavoda, ali tako mora biti jer za tu poziciju komisiju moraju činiti ljudi iz te struke, a njih nema mnogo – pojašnjava Jusufović.

Dodaje da komisija radi nezavisno od generalnog direktora, a da nema zakonskih akata koji bilo kome brane kandidiranje za posao.

UKC je sredinom decembra prošle godine okončao i konkurs za prijem 35 medicinskih sestara i tenhičara, a na ovom konkursu nije bilo takozvanih prioritetnih bodova, koje su do sada najčešće dobijali članovi porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

– Pravilnik za bodovanje promijenjen je nakon što je Vlada TK donijela uredbu u maju prošle godine. Po toj uredbi nema posebnog bodovanja, nego boračke porodice imaju prednost u slučaju da dva kandidata imaju isti broj bodova. Ja se lično, kao pripadnih boračke populacije, s tim ne slažem, ali UKC nije imao utjecaja na sadržaj uredbe, koje se moramo pridržavati – pojasnio je Jusufović.

On kaže da je dobio mnogo pritužbi od boračkih udruženja, ali da ništa nije moga učiniti jer je odluku donijela Vlada TK.

Izvor: Faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *