NEKADAŠNJE NALAZIŠTE DIJAMANATA! Kolmanskop: Grad duhova kojeg je progutala pustinja

Upoznajte afrički grad, koji je za samo 40 godina prešao put od nalazišta dijamanata i prve rendgen stanice na južnoj hemisferi do oronulog, napuštenog grada, koji je naselila pustinja.

Radnik na željeznici Zaharias Levala je 1908. godine na mjestu današnjeg Kolmanskopa pronašao dijamante u blizini željezničke pruge.

Svoje otkriće je pokazao svom šefu Augustu Štauhu, koji je testirao kamen i potvrdio da je zaista u pitanju dijamant.

Novosti su se brzo raširile u ovoj regiji i za nekoliko gidna stotine Njemaca se uputilo u Afriku u potrazi za bogatstvom.

Kolmanskop se širio i uskoro je počeo da liči na pravi njemački grad. Podizane su bolnice, plesne sale, škole, pozorište, sportske hale, električne centrale, kuglane i fabrika leda.

Jedan turista je izjavio: “Možda su baš izolacija i okruženost pustinjom uticali na to da Kolmanskop postao mali raj njemačke kulture, koji nudi zabavu i rekreaciju koja odgovara zahtjevima bogatih kolonista”, prenosi Daily mail.

Reputaciju ovog grada su dodatno pospješile činjenice da je u Kolmanskop postao prva rendgen stanica na južnoj hemisferii, kao i mjesto u Africi gdje je prošao prvi tramvaj.

Međutim, cijena dijamanata je počela da opada nakon Prvog svjetskog rata, a situacija se dodatno pogoršala nakon što se u južnijim djelovima Afrike pronađena bolji dijamanti, što je sveukupno uticalo da do 1954. godine, grad bude potpuno napušten.

Danas Kolmanskop predstavlja oronuli grad duhova, u kome vjetar konstantno otkriva i pokriva djelove grada nanoseći ogromne količine pijeska u i izvan građevina. Višedecenijski pustinjski vjetrovi su ostavili traga na njemačku arhitekturu, što se možda najbolje vidi na nekada šarenim zidovima zgrada i kuća, koji su oronuli uslijed jakih vjetrova i pustinjskog pijeska.

Pješčane dine su zarobile grad duhova i ispunile unutrašnjost nekadašnjih domova.

Rudarska kompanija De beers je osnovala muzej 1980. godine kako bi očuvala istoriju ovog grada.

Jedinstven izgled grada je privukao mnogobrojne turiste i postao savršena lokacija za snimanje mnogih filmova (između ostalih i filma iz 2000. godine “Kralj je živ”), kao i južnoafričkih televizijskih serija.

Izvor: Global CIR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *