Fiat proizvodi 500X kabriolet

Fiat 500x Eevoluirao je i u izgled terenskog vozila uz superioran nivo udobnosti i najsavremeniju tehnologiju.

Alfa Romeo namjerava predstaviti model Tonale koji će svoje mjesto naći ispod modela Stevio, iz Maseratija stiže Grecale, dok će Fiat “odsjeći” krov svom modelu 500X i napraviti kabriolet kao rivala Volkswagenovom T-Roc kabrioletu.

Fiat 500X Cabrio je najavljen interno u Fiatu prošlog mjeseca tokom sastanka s dobavljačima, a sada magazin Automotive News Europe javlja da je od neimenovanog zvaničnika kompanije saznao da model dolazi ove godine. Izvori među dobavljačima otkrivaju da Fiat želi minimizirati troškove tako što će zadržati okvir vrata i cijeli bočni profil, nešto slično kao u slučaju modela 500 koji je postao 500C.

Volkswagen je uklonio stražnja vrata T-Roca za kabrioletsku izvedbu, ali će 500X Cabrio biti četverovratni crossover s elektronski sklopivim krovom i stražnjim staklenim prozorom. Proizodit će se u postrojenju u južnom dijelu Italije uz standardni 500X, Jeep Compass i Renegade te njihove 4xe plug-in hibridne verzije.

Nešto kasnije ove godine će se Fiat 500X proizvoditi u postrojenju Melfi s blagin hibridnim pogonom koji će pomoći kompaniji da zadovolji sve strožije zakone o emisiji u Evropi. Zasad nema informacija u eventualnoj Abarth verziji.

Prototip Fiata 500X fokusiran na performanse je proizveden prije nekoliko godina i testiran s tri motora. Dva su došla iz Abartha 595 i 695, a treći iz Alfe Romeo 4C i to je bio 1,75-litarski motor koji isporučuje 237 KS i 350 Nm obrtnog momenta. Produkcijske verzije nema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *