Almasa Hadžić: Anarhija u TK skrojena na krilima kafansko-tenderske politike

Koja vlast je u Tuzlanskom kantonu legalna, a koja  nelegalana? U čijim rukama je pečat Skupštine kojim se potvrđuje legalnost njene većine i nelegalnost manjine? Ko želi da se po svaku cijenu dočepa vlasti, a ko to ne da, ko je lud, a ko zbunjen, ko ne zna je li pošao ili došao… pitanja su koja su uoči Nove 2021. godine zadeverala građane  Tuzlanskog kantona i na koje odgovore znaju isključivo akteri ovog političko-skupštinskog cirkusa.  

U većini izbornih ciklusa, od kraja agresije do danas, na svim nivoima vlasti u BiH znale su se mjenjati skupštinske  većine i stvarati interesne poslaničke grupe, kako bi se ozakonjenom moći skupštinske većine, pravile nove vlade.  

U to ime, pojedini poslanici su znali mjenjati i nacije i partije, gazila se obećanja i zakletve, ali politički rašomon koji se  ovih dana događa u Tuzlanskom kantonu, još  nije viđen. 

Od one kakva je do sada bila, napravljene su dvije Skupštine od kojih jedna, novoskrojena,  ima 18 poslanika, dovoljno da bude većina koja će imenovati novo skupštinsko rukovodstvo i predložiti novog mandatara, a druga, dosadašnja, 17 poslanika i dobro čuvan skupštinski pečat. 

Novoformirana većina od 18 poslanika, kako to procedura nalaže, vlast ne može preuzeti dok Ustavni sud FBiH ne odluči o pitanju vitalnog nacionalnog interesa Srba i Hrvata, koje su pokrenuli Žarko Vujović i Boris Krešić predsjedniki zamjenik predsjednika Skupštine. 

To novoformiranoj većini nije bila prepreka da zakažu svoju sjednicu Skupštine, smijene i Vujovića i Krešića i imenuju novo skupštinsko rukovodstvo. Sjednica je završena, prijedlozi usvojeni, ali bez ovjere zvaničnim pečatom Skupštine, jer pečat čuva Skupština koja se još uvijek smatra legalnom. 

Novu skupštinsku većinu u TK, kako je poznato, napravili su SDP i PDA, tačnije Nermin Nikšić predsjednik SDP-a, odnosno njegov partijski komesar u TK, Dževad Hadžić i njihov, do sada najomraženiji politički lik koga su i javno i tajno, godinama anatemizirali, Mirsad Kukić predsjednik PDA,  uz podršku poslanika SBB-a i Naše stranke

Da se razumijemo, nema apsolutno ideološke ni karakterne razlike između novostvorenog političkog saveza koji predvode SDP i PDA i onog koji je do sada u Skupštini predvodila SDA i SD. 

Osim nekolicine poslanika s dignitetom, u jednom i u drugom savezu, uglavnom,  riječ je o promotorima i zastupnicima kafansko-tenderske politike koja, ne samo u TK, već i u cijeloj Federaciji prijeti da uništi i zadnje mrve povjerenja građana u političku korektnost partija čijim kandidatima daju glas na izborima.  

Piše. Almasa Hadžić

Izvor: politički.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *