JOŠ 80 KINESKIH KOMPANIJA BIT ĆE STAVLJENO NA AMERIČKU CRNU LISTU!

Ministarstvo trgovine će dodati oko 80 kompanija, od kojih je većina kineska, na takozvanu entitetsku listu iz razloga nacionalne odbrane. Oni će se pridružiti kompanijama poput Huaweija kojima je zabranjen pristup američkoj tehnologiji. Na popisu je gotovo 700 kompanija, rekao je Ross, od kojih je 296 kineskih, a 150 povezanih s Huaweijem. 

“Ovdje se radi o kompanijama koje su povezane s Narodnooslobodilačkom vojskom Kine kojoj je cilj manipulirati naprednim poluprovodničkim proizvodima.”

SMIC je najveći kineski proizvođač čipova i dobavljač Qualcomma i Broadcomma. Ross je rekao da je crna lista neophodna kako bi se “osiguralo da Kina preko svog nacionalnog tehnološkog giganta SMIC-a ne bude u stanju iskoristiti američke tehnologije kako bi omogućila autohtonim naprednim tehnološkim sistemima da podrže njene destabilizirajuće vojne aktivnosti”. 

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin osudio je taj potez tokom brifinga u Pekingu u petak: “Pozivamo SAD da zaustave svoje nezakonite aktivnosti koje suzbijaju strane kompanije”.

Odluka američkog Ministarstva trgovine dolazi nakon jučerašnje vijesti da je Obavještajna zajednica SAD-a odgodila za danas najavljeno predstavljanje izvještaja o stranim utjecajima na američke izbore zbog najnoviji saznanja o kineskom uplitanju koji se još uvijek istražuju.

Maligno ponašanje Pekinga u vezi s pandemijom

Kineska komunistička partija lagala je o COVID-19, ili ‘kineskom virusu’, od samog početka.

I dalje laže o bolesti koja se pretvorila u pandemiju za koju je potvrđeno da je odgovorna za gotovo 75 miliona infekcija širom svijeta, uključujući 17,2 miliona u SAD-u. Globalni broj žrtava pandemije je preko 1,6 miliona,uključujući više od 310.000 u SAD-u navode američki mediji.

“Maligno ponašanje Pekinga ne prestaje s pandemijom, naravno. Upravo ovog mjeseca saznali smo za kineske špijune koji pokušavaju zavesti američke kongresmene i druge političare. A saznali smo i za druge članove Kineske komunističke partije koji su se infiltrirali u mnoštvo američkih univerziteta i preduzeća. Prirodno, kineski režim sve to negira. Njegova uporna ovisnost o laganju uprkos jasnim činjenicama zabrinjavajući je pokazatelj da je Peking s kojim se moramo nositi sada i u budućnosti još dvoličniji i agresivniji od Pekinga iz prošlosti”, stoji u analizi Fox Newsa.

“Laži kineskog režima o COVID-19 započele su kada je navodno podcijenio opasnost koja prijeti od virusa nakon početnog izbijanja zaraze u Kini. Tada je komunistička vlada pokušala sakriti koliko je bolest zarazna, čak negirajući da bi se mogla prenijeti kontaktom s čovjeka na čovjeka. Kinezi su takođe dozvolili da se nastave međunarodna putovanja, znajući da će izvezeni virus vjerovatno izazvati globalnu pandemiju.”

Kineska laž da je virus potekao u SAD-u ili Italiji

“Takve samorazumljive laži ne mogu trajati vječno. Čak je i CNN, koji je u to vrijeme poslušno papagarao kineske režimske lažne argumente o virusu, nedavno priznao da je Kina lagala. Kinezi i dalje lažu, pokušavajući da navedu javnost kako je koronavirus potekao odakle god, samo ne iz provincije Wuhan u njihovoj zemlji – stvarnom mjestu gdje se bolest prvi put pojavila. Kineski zvaničnici su u martu iznijeli da je COVID-19 nastao u SAD-u, a prošlog mjeseca uperili su prst u Indiju. 

Prošle sedmice optuživali su Italiju. Dokazi za ovu najnoviju tvrdnju? Italijansko istraživanje koje je pronašlo slučajeve u toj zemlji ranije nego što se očekivalo. Autori izvještaja, međutim, brzo su razotkrili samoinicijativnu interpretaciju Pekinga. “Ova otkrića jednostavno dokumentuju da epidemija u Kini nije otkrivena na vrijeme”, rekao je Giovanni Apolone, znanstveni direktor talijanskog Nacionalnog instituta za rak i koautor studije, na konferenciji za novinare u Milanu. “

Kinesko ponašanje predstavlja prijetnju za druge zemlje

“Kinesko nečuveno ponašanje tokom pandemije nadilazi puko laganje i nemar. Ono predstavljanja zlostavljanje i prijetnju drugim zemljama. U jednom trenutku je kineski zvaničnik zaprijetio da će uskratiti medicinske potrepštine i ličnu zaštitnu opremu za američko tržište. Kina je također dobila kritike zbog izvoza neispravne i nekvalitetne medicinske opreme. Stalno aberantno ponašanje Pekinga može dovesti do samo jednog zaključka. Režim ne vjeruje da je iskrenost najbolja politika. Čini se da je njegova preferirana politika obmana i agresija”,navodi autor analize.

“Nedavno je na vidjelo izašlo još vijesti o naporima kineske obavještajne službe da se infiltriraju i utječu na vladu, uključujući najpoznatiji ured demokratskog zastupnika Erica Swalwella iz Kalifornije. Prošle sedmice, mnoštvo procurjelih dokumenata otkrilo je da su članovi kineske komunističke partije na pozicijama moći i utjecaja širom svijeta. Na fonu agresije dodajmo i ovo: Prošle sedmice, prodemokratski neistomišljenici u Hong Kongu dobili su oštre zatvorske kazne prema opsežnom zakonu o “nacionalnoj sigurnosti” koji je nedavno nametnuo Peking. Režim je takođe udvostručio represiju nad ujgurskom manjinskom grupom kršenjem ljudskih prava za koje mnogi smatraju da se popeli na nivo genocida. “

Kina je najveći svjetski zagađivač prirode

Jasno obmanjujući javnost, kineski lider je nedavno rekao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da je njegova zemlja vodeća u svijetu u odgovoru na klimatske probleme i u zaštiti planete. Zapravo, Kina je vodeći svjetski zagađivač. Izbacuje više gasova sa efektom staklene bašte nego bilo koja druga zemlja, a njegovo zagađenje je sve gore. Većina od 1,3 milijarde tona plastike koja se svake godine baci u oceane dolazi iz Kine. Mnogi azijski izazovi u dobivanju dovoljne količine slatke vode vuku korijene iz kineskog lošeg upravljanja ovim resursom.

Kina nije poduzela ni jedan korak u državnom radu koji sugerira da je režim zainteresiran da bude odgovorniji međunarodni partner. Ovdje se može naučiti lekcija. Relaksacija odnosa zahtijeva partnera koji je spreman odustati od agresivnog ponašanja koje je uzrokovalo probleme. Putin nikada nije bio taj partner, a kineski predsjednik Xi Jinping izrezan je iz istog kalupa. Nema dokaza da ćemo uskoro dobiti bolji Peking. Vrhunac je neodgovornosti vjerovati da će popuštanje prema kineskom komunističkom režimu proizvesti išta drugo osim više obmane i agresije i više razočaranja za slobodni svijet“, navodi se u analizi.

Izvor: Global CIR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *