HDZ traži da Sergej Trifunović bude proglašen “personom non grata” u Mostaru

Trifunović je kako navode 17. decembra objavio fotografiju kandidatkinje HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Grada Mostara uz neprikladnu poruku na mjestu izbornog slogana. Montaža je izazvala brojne negativne komentare, a nakon nekog vremena glumac kojeg prati preko 60 hiljada osoba je objavu uklonio. 


Tim povodom oglasila se Zajednica žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača” navodeći kako je tim potezom popularni glumac “dotaknuo moralno dno“.

“Ovaj potez, kojim Trifunović širi govor mržnje i nasilje putem interneta iznenadio je većinu njegovih pratitelja kao i širu javnost. Glumca na Instagramu prati preko 60 hiljada ljudi, a spomenuta objava izazvala je lavinu negativnih komentara, nažalost bilo je i onih koji odobravaju ovakav način komunikacije”, navode iz Zajednica žena HDZ-a BiH.

Najoštrije osude uputio je i Gradski odbor HDZ BiH Mostar navodeći kako se radi o šovinističkoj objavi i iskazanom govoru mržnje poznatog beogradskog glumca i političkog aktiviste Sergeja Trifunovića protiv mlade djevojke, njihove kandidatkinje za predstojeće izbore u Mostaru. 

“Žalosti činjenica da se tako u kontinuitetu već godinama u javnom prostoru ponaša jedan “deklarirani“ borac za demokratsku Srbiju i prava građana, Mostarac po rođenju, dramski umjetnik, kojem je Mostar nebrojeno puta ukazao gostoprimstvo na Festivalu glume, a on je uzvratio uvredama, lažima i mržnjom”, navode iz mostarskog HDZ-a.

Dodaju kako mu nije ovo prvi put i im je još u sjećanju njegov istup u povodu “tragične smrti generala Slobodana Praljka, nad kojom je likovao kao posljednji barbarin”.

“Hrvatska demokratska zajednica BiH odavna prepoznaje važnost i ulogu žena u obitelji, društvu i javnom životu. Kao takvima dana im je posebna uloga i vidljivost na ovim historijskim mostarskim izborima te su zastupljene s gotovo 50 posto na listama HDZ BiH. 

Gradski odbor HDZ BiH Mostar će u povodu ovoga istupa poduzeti sve zakonom predviđene korake protiv Trifunovića u cilju zaštite svoje kandidatkinje. Ovim putem pozivamo sve udruge za zaštitu prava žena i mladeži da osude ovakve obrasce ponašanja prema ženama uz prijedlog da se šovinist Trifunović u rodnom gradu proglasi personom non grata”, poručili su iz mostarskog HDZ-a.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *