SPECIJALITET: Danas pravimo izvrsni hljeb od pire krompira, nema mu ravnog (VIDEO)

SASTOJCI

300 g preostalog ili svježe pripremljenog pire krompira

600 g glatkog brašna

250 ml tople vode

1 kaškica soli

1 vrhom puna kaškica meda

½ kocke svježeg kvasca

1 kašika sirćeta

3 kašike ulja

PRIPREMA

Ako nemate preostalog pire krompira, napravite svježi.

Brašno i sol sipajte u posudu za miješanje.

U drugoj posudi pomiješajte sve mokre sastojke kao što su: topla voda (ne smije biti vrela, kako vam nebi pokvarila kvasac), kvasac, med, sirće, ulje, pire krompir i pastu od bijelog luka.

Mokre sastojke dodajte u suhe pa zamijesite kompaktno ali i vlažno tijesto (ova konzistencija je bitna za mekoću, zato ne dodajite više brašna).

Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu, premijesite i formirajte kuglu. Stavite je u pomašćenu posudu i na toplo mjesto da nadolazi. Potrebno mu je oko sat vremena da nadođe.

Nakon tog vremena ga izvadite iz posude i stavite na pobrašnjenu podlogu. Tijesto se više ne mijesi nego se preklapa, sa svih strana prema sredini, i to nekoliko puta. Prebacite ga na list pek papira, koji stavite u vatrostalni lonac. Po želji formirani kruh pobrašnite pa urežite mustru.

Stavite poklopac na lonac i stavite ga u hladnu, nezagrijanu rernu. Tek kad ste lonac stavili, palite rernu na 240 stepeni gornji/donji grijači i pečete kruh sa poklopcem 45 min pa još 5 minuta bez poklopca. Ostavite ga da se potpuno ohladi pa degustirajte sa namazima po želji.  

Prijatno!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *