Na koji način se vrši refunacija bolovanja za osobe u oboljele od korona virusa i one u izolaziji?

Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano je na koji način osiguranici imaju pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad.  Kod oboljelih od COVID-a 19 treba razganičiti dva modaliteta u naknadi plaće koji podrazumijevaju sljedeće:  “Osiguranici koji su oboljeli od COVID-a 19 njima se bolovanje vodi pod dijagnozom U 07 i to se vodi kao oboljenje. Takvo bolovanje nije na  teret Kantonalnog zavoda. Osiguranicima kojima je bolovanje potvđeno pod dijagnozom Z 29, dakle izolacija, koji imaju rješenje kantonalnog inpektora o izolaciji, njima se bolovanje vodi kao izolacija i na teret Kantonalnog zavoda  od prvog dana od utvrđivanja privremene spriječenosti za rad u iznosu 80 odsto u iznosu osnovice”, rekao je Rijad Kurtalić, stručni savjetnik za informisanje ZZO TK. 

Osiguranicima koji su izolovani isplaćuje se 80 odsto od osnovice koja ne može biti manja od minimalne plaće koja se obračunava za taj mjesec. “Osiguranicima kojima je utrvđena privremena spriječenost za rad koji su oboljeli od korona virusa, a utvrdi se da je riječ o profesionalnom oboljenju, takvo se bolovanje isplaćuje u isnosu od 100% ali iz sredstava pravnog, odnosno fizičkog lica, na teret samog poslodavca ”, ističe Kurtalić. 

Ove godine u Zavod je pristigao veliki broj zahtjeva za refunaciju bolovanja. “Uzimajući u obzir da nismo uzeli u obzir razmatranje mjesec decembar, a vodeći se ranijim iskustvima da posljednji mjesec u godini  bude najveći broj zahtjeva, dolazimo do zaključka da imamo povećan broj zahtjeva za refundaciju što prvenstveno izazvano sa zahtjevima poslodavaca za osigranike, odnosno za svoje radnike  koji su u izolaciji zbog kontakta i zaraze korona virusom”, reako je Rijad Kurtalić.

U prošloj godini bilo je 9500 zahtjeva, dok je do 4. decembra na adresu ZZO-a TK pristiglo više od 10 hiljada zahtjeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *